Tarihçe

Esenler Kemer İlkokulu, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında İstanbul İl Özel İdaresi tarafından Kemer mahallesine yapılmıştır. Modern eğitim anlayışıyla donatılmış bu okul, bölgedeki eğitim ihtiyacını karşılamak ve çocuklara nitelikli bir eğitim sunmak amacıyla kurulmuştur. Öğrencilerine çağdaş eğitim olanakları sunan okul, bölge halkının eğitim seviyesinin yükselmesine katkıda bulunmaktadır.

08.03.2024 52

Esenler Kemer İlkokulu binası dış görünümü

Esenler Kemer İlkokulu Tarihçesi

Avasköy Kemeri ve Çevresi

Esenler Kemer İlkokulu'nun çevresinde bulunan Avasköy Kemeri, tarihî ve kültürel açıdan önemli bir yapıdır. Aynı zamanda Karakemer, Tekkemer veya Yılanlıkemer olarak da bilinen bu su kemerinin kökeni oldukça eski zamanlara dayanır. İstanbul'un Esenler ilçesi sınırları içinde yer alan bu tarihî su kemerinin mimari özellikleri ve yapım tekniği dikkat çekicidir.

Avasköy Kemeri, 11 gözlü ve tek katlı olup, 10,3 metre yüksekliğindedir. Mimar Sinan'ın eserlerinden biri olan bu yapı, İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilmiştir. Toplam uzunluğu 109,5 metreyi bulan kemerin göz açıklıkları genellikle 4,5 metredir, ancak ortadaki gözde bu açıklık 6 metreye çıkarılmıştır. Kemerin yapımında sert kalker taşı kullanılmıştır, bu da yapıya sağlamlık ve dayanıklılık kazandırmıştır.

Yaklaşık dört yüzyıllık bir geçmişe sahip olan Avasköy Kemeri, bölgede yaşayan insanlar için önemli bir su kaynağı olmuştur. Adını verdiği Kemer mahallesi ve Esenler/Kemer İlkokulu'nun yakın çevresi, bölge halkı tarafından Atışalanı semti olarak bilinmektedir. Bu tarihî su kemerinin çevresi, zengin bir kültürel mirasa sahip olup, bölgenin tarihî ve turistik değerlerinden birini oluşturur.

Esenler/Kemer İlkokulu'nun bulunduğu bölge, tarihî ve kültürel açıdan zengin bir geçmişe sahiptir. Okul ve çevresindeki Avasköy Kemeri, bölge halkının eğitim ve kültür hayatına katkı sağlayan önemli yapılar arasında yer almaktadır.